Valehtelevat tilastot

Suomi on kärkisijoilla kansaivälissä vertailuissa Pisassa, turvallisuudessa, hyvinvoinnissa, terveyden hoidossa, julkisessa taloudessa, asumisoloissa jne. Tuttuja otsikoita lehdistä. Asia kuin asia, niin Suomi on kärkikastissa. Erityisesti hallituspuolueiden edustajat levittävät hyvää sanomaa ja perusteluvat muutoksia näillä argumenteilla. Toimittajat käyttävät näitä luotettavana aineistona.

Ensimmäiselllä luennolla tilastotieteen professorini sanoi, että hän käsittelee pelkkiä numeroita, mutta te hyvät valtiotieteilijät käsittelette myös ihmisiä ja ilmiöitä näiden lukujen takana. 

Lapsia kuolee huoltajien pahoinpitelyyn. Asunnottomilta amputoidaan varpaita paleltumisen vuoksi. Kansaneläkelänen joutuu valitsemaan leivän ja lääkkeen välillä. Vanhukset yksinäisyyden vankeina kotonaan. Perheen huoltajat ovat olleet vuosia työttöminä. Home työpaikalla sairastuttaa kroonisesti. Näitä ja vastaavia tapauksia ei enää voi sanoa yksittäistapauksiksi. Kuilu menestyvien ja syrjäytyvien välillä kasvaa. Syrjäytyminen 100 Suomessa on myös todellisuutta. Kysymys on tahdosta, että haluammeko auttaa kaikkia pysymään kelkassa. Tehdään tekoja, joilla kaikille luodaan kohtuulliset elinolosuhteet. Jos nyt ei toimita, niin näemme lähiömellakat, järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin naapurissamme.  Taloudelliset ja toiminnalliset instrumentit muutokseen ovat olemassa. Kansalaisjärjeistöissä on valtavasti osaamista ja resursseja, kun joku näyttää suuntaa.

velipekkamoisalo
Sitoutumaton Vantaa

Organisaation ja johtamisen kehittäjä. Tietokirjailija. Kreikkalaisen ja Ranskan suuren vallankumouksen demokraattisten periaatteiden puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu