velipekkamoisalo Onko Suomella varaa demokratisoitua?

Työvoiman jako kahteen: sairaanhoitajat/ITC

Kiky-sopimuksen tavoitteena oli hallita palkkakustannuksia. Ekonomistit laativat enemmän tai vähemmän epäluotettavia arvioitaan palkkakustannsten kehityksestä. Olen itse ollut kokoamassa vakuutusalan palkkatilastoja ja havainnut, että yhteismitalliseksi niitä ei saa millään. Palkkaperuste voi olla tunti, urakka tai kuukausiperusteinen tai näiden yhdistelmä. Joku palkanerä voidaan maksaa vasta kuukausien perästä. Bonus, osakkeet, palkkiopalkat ja niiden kymmenet variaatiot voivat tulla maksuun jopa yli vuoden viipeellä. Osuus yrityksestä on yhä yleisempi palkitsemisen muoto.

Työterveyslaki edelyttää vain ennaltaehkäisevän hoidon. Nyt yleisesti siihen sisältyy myös työterveyslääkäri, gynegologi, psykologi, psykiatri, ortopedi, hammaslääkäri, hammasimplantit, ihotautilääkäri + laboratorio ja kuvantamispalvelut jne. Erikoislääkärin taksan voi tarkistaa Mehiläisen tai Terveystalon sivuilta. Joillakin työpakoilla etu ulottuu omaisiin asti.

Etuihin usein kuuluu palkallisia vapaapäiviä syntymäpäivinä, hääpäivänä, työvuosipäivinä ym. Ilmaisia lounaita varten pyydetään mukaan yksi asiakas ja 6 isäntää. Krapulapäissään koulutusmatkalla mietitään, miten kellistän illalla tuon markkinoinnin typykän. Saunailtoihin ei asiakastakaan tarvita. Yhtiön takaamat luotot ovat tietysti halvalla korolla. Työsuhdeasunnon isoimmat huoneet ovat lukittavissa, jotta verottajalle voidaan sanoa, että ne ovat edustustiloja. 150 neliön asunnosta Ullanlinnassa omassa käytössä on 50 neliötä ja veroetu sen mukaan. Televisiot, läppärit, kamerat, autot, lomamatkat, sairaan lapsen hoito, mökkietu ovat yhä normaalimpaa palkitsemiskäytäntöä

Edellä oli lueteltu vain pintaraapaisu palkanmaksutavoista, joista useimmista ekonomisteilla ei aavistustakaan. Tärkein pointti koko asiassa on, että nämä palkitsemistavat koskevat van osaa toimialoja ja tiettyä hierarkiatasoa. Suurimmat väliinputoajat ovat kunnallinen sektori ja erityisesti naisvaltaiset alat. Tämä kuilu repeää jatkuvasti, kun ITC:n asiantuntijoita siirtyy työmarkkinan eturälssiin. Sairaahoitajien edut jäävät ilmaiseen kahviin. Ja niiden harvoihin potilaiden tuomiin pulliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat