velipekkamoisalo Onko Suomella varaa demokratisoitua?

Suomen vastuu Pariisin tapahtumista

Viime kesällä Euroopan rajat antoivat myöten ja Schengen-alueelle tulevien rekisteröinnistä luovuttiin. Unkari oli lähes ainoa valtio, joka sitä vaati. Unkari julistettiin kaikkien humanistien ja ruotsalaisten ja saksalaisten toimesta fasistiseksi valtioksi. Saksa julisti olevansa kaikkien raskautettujen turvasatama. Tämä äänensävy muuttui, kun Münchenin rautatieasema oli ääriään myöten täynnä rekisteröitymättömiä turvapaikanhakijoita.

Ruotsi oli Euroopan viimeinen avoin määränpää. Marraskuun aikana Ruotsinkin linja on koventunut. Rajatarkastuksia on pantu toimeen. Hakijoita ohjattiin leireille. Myös Suomi on koventunut turvapaikan saamisen ehtoja. Saksalla on rekisteröintileirejä savipelloilla. Itävalta rakentaa aitaa. Doverin satamassa taistellaan joka yö. ym.

Pelottava puoli eivät ole turvapaikanhakijat, vaan rekisteröinnin toteuttamatta jättäminen. Suomessakin vaeltaa satoja nuoria miehiä, joista viranomaiset eivät tiedä mitään. Euroopassa kymmeniä tuhansia. Tässä ryhmässä voi olla ja on monenlaista taustaa ja tarinaa. Kaikki täytyy saada kirjattua.

Toinen suuri ryhmä ovat Suomessa jo ennestään oleskelevat paperittomat. Nämä henkilöt ovat luvatta maassa ja heidän tilanteensa on selvitettävä.

Ensimmäinen edellytys vaarallisen radikalismin kitkemiseen on tunnistaa sen kannattajat. Se tapahtuu vain, jos tiedämme maassa oleskelevat. Turvapaikanhakijoiden statuksen kannalta tällä ei ole mitään yhteyttätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Puhe Unkarin parlamentissa eilen:

https://www.youtube.com/watch?v=qzjXj7FZ4o8

Ennen tuota sanottiin maalaisjärjeksi. Nyt se on varmaan sitä kuuluisaa vihapuhetta. Ei puhuja tai yleisö kyllä kovin vihaiselta tai kiihottuneelta näytä ainakaan, jos vertaa joihinkin vanhoihin propagandapuheisiin.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Hyvä linkki. Samoja ajatuksia Suomi-Unkari, toivottavasti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Heitänpä aivan hatusta ja tarkistamatta faktoja (miten voisinkaan) väitteen, että Suomessa oleilee huomattavasti enemmän muita ihmisiä kuin turvapaikanhakijoita, joista emme tiedä mitään.

Sari Haapala

EU-alueen ulkopuolelta tulleita ihmisiä, joiden tietoja ei löydy minkään EU-maan rekisteristä? Ei oleile.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos viisastelemaan lähdetään, osaan minäkin tahallani tulkita väärin. Käyhän tutustumassa Kilpisjärven karavaanialueiden norjalaisyhteisöihin. Tule sitten kertomaan missä vaiheessa heidät on pistetty rekisteriin ja kuinka heidät lähtiessä poistetaan sieltä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #5

Eiköhän viisastelua ole lähinnä maassa laillisesti olevien matkailijoiden rinnastaminen maassa laittomasti oleviin paperittomiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Niin minä luulin kirjoittaneeni, että myös minun viimeisin kommenttini on viisastelua? Blogi selvästi liittyi Pariisin terroritekoihin, joiden (tunnistetut) tekijät tiettävästi ovat kaikki asianmukaisesti rekisteröityjä tai EU-kansalaisia. Siinä valossa esimerkiksi Belgiasta tuleva matkailija voi olla todella vaarallinen yleisen turvallisuuden kannalta.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Surmansa saaneet eivät olleet kaikki Schengenin ymmärtävällä tavalla rekisteröityjä.

Rekisteröinti tuo turvallisuuden ja järjestyksen työpaikalle; kuten koko yhteiskuntaan.

Joillakin belgialaisilla, ruotsalaisilla, saksalaisilla um. on varmasti passitiedoissaan merkintöjä, jotka tuottavat erikoishuolenpidon.

Kysyjän näkemyksen mukaan kaikki konliktit olisi vältetty anarkialla. Näkemys tämäkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jätin näköjään liian kryptiseksi tuon kommenttini. Pariisin tragedian syy ei ollut puutteellinen rekisteröinti. Ymmärrän toki, että saattaa tuntua turvalliselta että pommin räjähdettyä saadaan tekijä tunnistettua siitä löytyneestä sormesta. Mielestäni kannattaa kuitenkin mahdollisimman paljon suunnata resursseja siihen ettei tuota itsemurhapommittajaa tarvitse tunnistaa. Vaikka valvonnalla on paikkansa, koen itsepetoksena luulla että valvonta on ratkaisu.

Toimituksen poiminnat