SSS: paljon päätöksiä – vähän harkintaa

Juha Sipilä otti opikseen Kataisen ja Stubbin hallitusten saamattomasti linjasta. Puolen vuoden aikana on tullut jo rypäs uusia avauksia. Osa niistä on ehdollisia, että jos lähinnä työmarkkinaosapuolet tekevät käsketyn myönteisen sopimuksen, niin tulos laukeaa. Nämä kynnyskysymykset ovat eläneet syksyn aikana. Toisista ollaan ehdottomia; ainakin jonkin aikaa. Iloisesti sekaisin ovat miljardien veronalennukset, työttömyysturva, lomarahat, sairauspäivät, lisät ym.

Joitakin säästöpäätöksiä ollaan tehty ehdottomana, mutta aikaa myöten niihinkin löytyy lievennyksiä. Tavallinen kansalainen ei voi millään uskoa mihinkään varmasti.

Hallituksen ongelmana on insinöörimäinen lähestymistapa. Kuullaan muutamia asiantuntijoita, luetaan tilastoja ja uskotaan että kaikki olennainen tieto on tässä. Sipilän harha on, että hän ei ymmärrä julkisen mekaniikan kompleksisuutta. Yksi VM:n raportti kertoo vain niukan osa totuuden kokonaisuudesta. Vanhat Kepun pääministerit pelaavat omilla korteillaan selän takana.

Päätösten sisällön valmistelua varten täytyy kuulla useita tahoja myös vastapuolelta, kolmannelta sektorilta ja yksityishenkilöitä. Nyt tämä on jäänyt vajaaksi. Varsinainen lainvalmistelutyöhän on useiden asiantuntijoiden mukaan luokatonta. Syynä ei ole pelkkä kiire.

Nyt kun Sipilä esiintyy julkisuudessa, niin väkisin tulee mielikuva, että tietääköhän tuo yhtään mistä puhuu. Valitettavasti.

velipekkamoisalo
Sitoutumaton Vantaa

Organisaation ja johtamisen kehittäjä. Tietokirjailija. Kreikkalaisen ja Ranskan suuren vallankumouksen demokraattisten periaatteiden puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu