velipekkamoisalo Onko Suomella varaa demokratisoitua?

Turvapaikanhakijoiden urapolku

Olen etsinyt tutkimuksia, jotka kartoittaisivat turvapaikanhakijoiden urapolkua kotimaasta lopulliseen sijaintipaikkaan.  Heidän tavoitemotivaationsa luokitellaan karkeasti kahteen ryhmään: niihin, jotka hakevat uutta alkua elämälleen ja niihin, jotka hakevat tilapäistä turvaa. Kattavaa tutkimusta tästä aiheesta ei tunnu löytyvän.

Toisen maailmansodan jälkeisestä pakolaistilanteesta esimerkiksi Neuvosto-Ukrainan ja Puolan väliltä on kattavampaa aineistoa. Siinä pakolaisten määrä oli useita miljoonia ihmisiä. Rekisteritietoa pitäisi olla paremmin käytössä.

Ilmeistä kuitenkin on, että valtaosa pakolaisista haluaa jäädä pysyvästi Eurooppaan, vaikka olot kotimaassa rauhoittuvat. Tätä tukee myös median välittämät kommentit. Sisäministeriö on toteuttanut ohjelmaa, jolla tuetaan vapaaehtoista paluumuuttoa. Vuoden 2013 alkupuoliskon aikana sen avulla muutti 50 henkeä Irakiin, 33 Serbiaan ja 11 Venäjälle.

" Nykyisessä ilmapiirissä on vaikeaa tehdä tästä aiheesta riippumatonta tutkimusta, kun rasisti-leimakirves iskee nopeasti, jos yrittääkään avata ko.asioita. Näiden asioiden selvittäminen olisi kaikkien."  Oheinen on vapaa lainaus tanskalaistutkijalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kertoo paljon, että yhteiskunnassamme on monia olennaisia asioita, joita EI HALUTA tietää. Ummistamalla silmät kiusallisilta tosiasioilta käyttäydymme kuin hoviväki Andersenin sadussa Keisarin uudet vaatteet. Kukaan ei halua olla niin juntti, että esittäisi poliittisesti epäkorrektin kysymyksen; eikä siinä totisesti leimakirvestä säästellä, jos joku siihen erehtyy, Suomessa kun ollaan.

Mika Rajala

Erittäin aiheellinen bloggaus, harmittavan vähän kommentteja. Urapolku ei ole ainakaan helppo, sen voi sanoa. Vastavalmistuneen kantasuomalaisen työllistyminen koulutustaan vastaavaan työhön, on usein työn ja tuskan takana - etenkin nyt kun taloussuhdanne näyttää kroonisesti jumittuneen käsijarru päälle.

On vaikea uskoa, että henkilö, joka ei puhu suomea ollenkaan tai hyvin vaillinaisesti, työllistyisi vastavalmistunutta kantasuomalaista paremmin.

Parhaiten työllistyvät ne ryhmät, joista ryhtydytään yrittäjiksi. Siksi esimerkiksi aasiasta tulleiden työllistymisasteet ovat yhtä korkeita kuin kantaväestön.

Toimituksen poiminnat