velipekkamoisalo Onko Suomella varaa demokratisoitua?

Työelämän laadullisella kehittämisellä heti 200 milj. säästöt

Sairauspoissaolojen hillitsemistä on lähdetty pohtimaan isoveljen eli Ruotsin esimerkin mukaan kielteisemmästä päästä. On haluttu poistaa sairausajan palkka 1-3 ensimmäiseltä sairauspäivältä. Tämä saattaa vaikuttaa joihinkin maanantaipoissaoloihin. Yleisempää vaikuttavuutta sillä ei laajemmin ole. 

Huvittavaa ja hassunkurista on ollut huomata, että yhä useammat Ruotsissa edellisen hallituksen aikana erinomaisiksi osoittautuneet ratkaisut ovat lopulta lopulta olleet pannukakkuja.

Työterveyslaitoksen laskelmien mukaan 2013 sairauslomien vuoksi menetetään 3 miljardia euroa. Tästä määrästä osa on vääjäämättömiä pitkiä sairauslomia onnettomuuksien tai vakavampien sairauksien vuoksi. Niihin työelämällä ei vaikutusmahdollsuutta. Flunssaa taas voidaan osittain hallita.

Yhden sairauslomapäivän hinta on keskimäärin 350 euroa kokonaisuudessaan. Menetetty työpanos, sijaiskustannukset ym.

Uskon suomalaisiin lääkäreihin, niin että yritysjohdon ei kannata sekaantua ammattilaisten työhön. Minull valtiotieteilijänä ei ole kompetenssia puuttua sairausloman perusteisiin; tuskin diplomi-insinöörilläkään.

Työsuojelu on parantunut globaalien Suomessa toimivien yritysten esimerkin viitoittamana erinomaisesti. Ammattitaudit taas ovat kasvava ongelma, jolle on paljon tehtävissä. Ennaltaehkäisy on usein melko halpaa ja nopeaa.

Suurimmat vaikutusmahdollisuudet ovat työn rasittavuuden ja erityisesti psyykkis-sosiaalisen kuormituksen alueella. Ongelmia on työn suunnittelussa, johtamistavassa. esimiesosaamisessa, oikeudenmukaisuudessa, urakehityksessä, tasapuolisuudessa, palautteessa, osaamisen johtamisessa, muutoksen johtamisessa ym.

Hyvin pitkän työelämän tutkimus- kehittämiskokemuksieni perusteella uskon, että sairauspoissaoloista olisi em. asioita kehittämällä tämän vaalikauden aikana säästettävissä 3 miljardista 400-500 miljoonaa. osa tästä olisi työnantajan ja osa julkisen vallan sekä vakuutus/eläkeyhtiöiden säästöjä.

Työelämän laadullinen kehittyminen tulee keskittyä yksilöön. Hänen osaamiseensa - motivaatioonsa - mahdollisuuteensa tehdä työtä. Sen pohjalle rakennetaan ryhmätyö, asiakaspalvelu, innovaatiohalu ja hinku.

Luovutaan pakosta ja kokeillaan karkkia. Suomalainen työmies ja -nainen ei ole maaorja, jota tarvitsee kurittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

Itse en näkisi sairausajan palkkaan kajoamista minään kurituksena. Päin vastoin, nykyisellään tilanne on absurdi kun sairastumisesta saa taloudellista hyötyä. Täysi palkka mutta työssäkäyntikulut jäävät sairausajalta pois.

Yksi sairausvakuutuksen keskeisiä periaatteita on ns. Rikastumiskielto. Eli sairaus ei saisi johtaa taloudellisesti ainakaan parempaan tilanteeseen kuin mikä tilanne olisi ollut ilman sairastumista.

Itse kannattaisin yhden päivän karenssia ja sitten välitöntä siirtymistä kelan sairauspäivärahalle. Työnantaja ei ole sosiaalivirasto, kela on. Monessa pikkufirmassa missä olen ollut töissä sairastuminen tarkoitti sitä että pomo joutuu tekemään tuplapitkän päivän mutta sairastunut saa sen palkan. Ei sekään reilua ole.

Siitä olen samaa mieltä että työelämän laadulla on valtava merkitys jaksamiseen ja poissaoloihin. Ehkä jopa isompi kuin taloudellisilla kannusteilla sairastaa.

Toimituksen poiminnat