velipekkamoisalo Onko Suomella varaa demokratisoitua?

Hallitus elää jälkiteollisessa ajassa

  • Hallitus elää jälkiteollisessa ajassa

"Työ luo työtä" on hallituksen ja taustaryhmien lempparihokemia. Tämä päti vanhan konapajateollisuuden aikaan, jolloin elettiin enemmän suhdanteiden mukaan. Työväki oli sen mukaan töissä tai työttömänä. Innovaatioita ei juuri syntynyt. Tämä ei vaan taida ihan kestää kestää tarkastelua nykyajan kontekstissa. 

Jos kv. markkinoilla toimiva teollisuuyritys innovoi tuotteitaan ja tehostaa tuotantoaan, niin se ensisijaisesti työllistää omaa henkilöstöään ja verkostoaan entisellä panostuksella. Näin syntyy lisäarvoa yritykselle. Melkoisen pitkällä aikavälillä se saattaa työllistää uusiakin henkilöitä. Tämän varaan ei julkisen vallan kannata uskoa.

Ainoa konkreettinen tapa, jolla Suomen vienti saadaan kasvuun on panostaa voimakkasti uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Matkailuala on ajoittain ollut hyvä esimerkki, miten kasvu alkaa. Suomessa on jo nyt paljon sosiaalisia innovaatioita, jotka olisi hyödynnettävissä. Suurin osa niistä jää pienen tutkimusyhteisön tietoon.

Innovaatioiden kaupallistamisessa Suomi on kehitysmaa. Japani ja USA pystyvät monin verroin parempaan tulokseen. Suomesta onkin kadonnut ulkomaille monia maailmanluokan innovaatioita.

Meillä on nyt 400 000 työtöntä. Jos siitä määrästä edes pieni osa saataisiin T&K-toimintaan, niin se olisi kehitysloikka. Meillä on toimettomana mieletön määrä inhimistä tietoa teollisuudesta, kaupasta, humanisteista, valtioteiteilijöistä, insinööreistä, ICT-osaajista ym. Tässä suhteessa Sipilän esittämä kokeilukulttuuri on hyvin positiivinen asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat